Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Persoanele fizice care realizeaza venituri din:
- venituri din activitati independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3) din Codul Fiscal.
datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara (pentru anul 2019 plafonul este de 12 * 2.080 lei = 24.960 lei), in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete (sistem real) si/sau a normelor anuale de venit (norma de venit) din activitati independente, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
Persoanele fizice care nu se incadrează in plafonul mai sus mentionat pot opta pentru plata (CAS – 25%) pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
Baza anuala de calcul al CAS, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei unice.
Din cele mentionate mai sus rezulta faptul ca persoana care realizeaza astfel de venituri poate opta sa plateasca CAS (25%) doar pentru valoarea salariului minim pe economie:
12 luni * 2.080 lei = 24.960 lei, adica o contributie de 25% * 24.960 lei = 6.240 lei/an
Atentie! Valoarea cotizata la CAS va avea ulterior influenta asupra pensiei calculate.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-
un beneficiar de pensie anticipată poate desfășura activitatea ca PFA dacă veniturile nu depășesc anual 12 salarii minime pe economie?